| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 9:00 – 17:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Oбала Мака Диздара 3а
САРАЈЕВО
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Амбасада

Телефон: +38733 / 260-080, 260-090

Конзуларно одељење Амбасаде

Телефон: +38733 / 260-088

Локација/Мапа
Факс:        +38733 / 221-469 Конзуларна надлежност
Е-mail: ambasada.sarajevo@mfa.rs Почасни конзули
Веб сајт: http://www.sarajevo.mfa.gov.rs  

 


 
Видео порука Министарства спољних послова Републике Србије поводом Дана државности Републике Србије


ОБАВЕШТЕЊЕ КОНЗУЛАРНОГ ОДЕЉЕЊА АМБАСАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У САРАЈЕВУ

Долазак странака у Амбасаду Републике Србије у Сарајеву ради обављања конзуларних радњи могућ је само уз претходно заказан термин.

Термин се може заказати телефонским путем (+387 33 260 080 и +387 33 260 090).


 
 
Селаковић разговарао са Жељком Цвијановић

23.07.2021

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас у Београду са председницом Републике Српске Жељком Цвијановић, са којом је разговарао о низу тема од значаја за специјалне и паралелне везе између Србије и РС.

Специјалне и паралелне везе између Србије и РС се, према речима министра Селаковића, развијају, и у овом тренутку су на историјском максимуму, односно на највишем нивоу откад је споразум закључен и откад Србија и РС заједно постоје и делују.

„Са једне стране, поштујући територијални интегритет БиХ, Србија се труди да са свим својим суседима развија најбоље могуће политичке, економске и сваке друге односе, али са друге стране, поштујући и руководећи се Споразумом о специјалним и паралелним везама Србије и РС, Србија не заборавља свој народ и РС као ентитет установљен и потврђен Дејтонским споразумом“, казао је Селаковић после састанка.

Једна од тема је, како је додао, била и функционисање заједничке српске дијаспоре и активности на пољу очувања српског националног, културног и верског идентитета.

Селаковић је саговорницу информисао о плановима за отварање допунских школа српског језика за дијаспору, изразивши очекивање да ће се у тај програм укључити и наставници из РС.

На састанку је, како је додао, било речи и о заједничкој прослави Дана српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра.

„Договорили смо се да српска дијаспора заједнички прославља нашу тробојку и 15. септембар као дан када су Срби из свих крајева здружени пробили Солунски фронт“, казао је Селаковић.

Председница Цвијановић је после састанка рекла да је важно радити на јачању институционалних веза Србије и РС, и да је за грађане РС важно да Србија буде стабилна и јака.

Према њеним речима, данашњи договор о заједничком односу према дијаспори је од велике важности за очување националног идентитета Срба изван Србије и РС.

Цвијановић је захвалила на економској помоћи Србије током претходних година, изразивши очекивање да ће заједнички инфраструктурни пројекти наставити да се реализују у интересу грађана Србије и РС.

Саговорници су се, између осталог, осврнули и на најновију о одлуку одлазећег високог представника у БиХ.

„Наш став је врло јасан: наметнуте одлуке и ставови, у овом случају наметнути закони, никоме ништа добро нису донели и нису довели ни до каквог просперитета. Као министар спољних послова државе која се апсолутно залаже за промоцију мира и стабилности у региону, јер без тога нема просперитета, имам и о овој наметнутој одлуци баш овакав став какав сам изнео“, рекао је Селаковић.

„Желим да верујем да ће стабилност моћи да се очува, али велико је питање шта ће се у будућности дешавати“, поручио је шеф српске дипломатије.

Цвијановић је оценила да је данашња наметнута одлука високог представника неадекватна, непримерена демократији и назадна, и да може вратити БиХ две или три деценије уназад.

„Неприхватљиво је да у 21. веку имате некога ко је неизабрани странац и намеће нешто демократски изабраним институцијама или појединцима. Мислим да је ово почетак једне тешке ере… Моја порука грађанима и институцијама у РС је да знамо шта радимо, јачамо РС, јачамо нашу свест о себи, јачамо наше везе са Србијом“, изјавила је Цвијановић.

Према њеним речима, Валентин Инцко је допринео да БиХ постане додатно непријатељско окружење и да буде додатно нерасположена према својим грађанима.

„Сматрам да је ово корак уназад који је показао сво лицемерство међународне заједнице оличене у високом представнику“, рекла је Цвијановић, додајући да се данас отишло много корака уназад од суштинског помирења у БиХ.

„Амбасаде реагују и говоре како је ово корак ка помирењу, ја морам да кажем да је ово велики раскорак у односу на оно што би требало да буде нормално функционисање у једној вишенационалној заједници каква је БиХ“, рекла је Цвијановић.

 


Промена режима уласка у Р. Србију

Обавештавамо да je дана 23.07.о.г, на седници Владе Р. Србије усвојен Закључак о давању сагласности за признање потврде о потпуној вакцинацији против болести Covid-19 (за 12 земаља), као и потврда о прележаној болести на основу фактичког реципроцитета (са 16 земаља), коју достављамо у прилогу.
1.Напомињемо да ће се на основу фактичког реципроцитета прихватати потврде о потпуној вакцинацији против болести COVID-19 које издају надлежни органи или установе Арапске Републике Египат, Грузије, Краљевине Мароко, Републике Јерменије, Републике Кипар, Републике Либан, Републике Молдавије, Републике Сан Марино, Републике Тунис, Републике Хрватске, Сиријске Арапске Републике и Словачке Републике и дозволити улазак у Републику Србију лицима која поседују потврде које издају наведене државе, без негативног RT-PCR теста на присуство вируса SARS-CoV-2 или антиген FIA RAPID теста.
Примена наведеног закључка ће отпочети 24.07.о.г у 00.00 часова, осим за Републику Јерменију, Сиријску Арапску Републику и Арапску Републику Египат, за које ћемо накнадно обавестити о датуму почетка примене реципроцитета.
2. Истовремено, Влада Р. Србије je овим закључком, на основу фактичког реципроцитета, признала и потврде о прележаној болести (позитиван REAL TIME PCR тест на SARS-CoV-2 или тест за детекцију антигена SARS-CoV-2), од којих није прошло мање од 14 дана, ни више од 6 месеци које издају надлежни органи или установе Великог Војводства Луксембурга, Кнежевине Андоре, Краљевине Шпаније, Републике Аустрије, Републике Бугарске, Републике Грчке, Републике Сан Марино, Републике Словеније, Републике Тунис, Републике Турске, Републике Хрватске, Румуније, Савезне Републике Немачке, Сједињених Америчких Држава, Швајцарске Конфедерације и Краљевине Данске и дозволила улазак у Републику Србију лицима која поседују потврде о прележаној болести које издају наведене државе без негативног RT-PCR теста на присуство вируса SARS-CoV-2 или антиген FIA RAPID теста или прихваћеног сертификата о вакцинацији.

Потврде о прележаној болести за свих 16 земаља са списка признаваће се од 24.07.о.г. од 00.00 часова.


Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
 
Обавештавамо да је минситар спољних послова Н.Селаковић 19.јула о.г. донео одлуке о расписивању  конкурса за суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:
 
23.јули.2021.године

Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова