| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 08:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Obala Maka Dizdara 3a
SARAJEVO
BOSNA I HERCEGOVINA

Telefon: +38733 / 260-090, 260-080 Lokacija/Mapa
Faks:     +38733 / 260-080 Konzularna nadležnost
E-mail: srbamba@bih.net.ba Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.sarajevo.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
OBELEŽEN DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

         Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, delegacija Ambasade Republike Srbije u Bosni i Hercegovini, koju je predvodio ambasador Stanimir Vukićević, zajedno sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom, predstavnicima lokalne vlasti i predstavnicima Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih doborovoljaca 1912-1918, godine opštine Sokolac, 11. novembra 2014. godine u 11 časova, položili su vence na  spomen obeležje solunskim doborovoljcima u Sokocu i odalI počast stradalima u Prvom svetskom ratu.
           Nakon polaganja venaca,  ambasador Stanimir Vukićević istakao da je to važan datum za Republiku Srbiju, da  je u Prvom svetskom ratu poginula jedna trećina populacije u Srbiji, a da je na dan 11. novembra zaustavljeno stradanje. Srbija i pored velike golgote koju je preživela stala je rame uz rame sa silama pobednicama i oslobodila se od neprijatelja. Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u Srbiji se proslavlja kao državni praznik, a posvećen je ljudima koji su dali svoje živote i ugradili svoju krv u temelje Srbije, te odbranili čast i dostojanstvo srpkog naroda.


       

            Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, takođe je istakao da je narod ovog kraja dao velike žrtve u Prvom svetskom ratu, i da je opština Sokolac u njihovu čast podigla ovo spomen obeležje, njima 363, koji su otišli da se bore i brane braću u Srbiji. Naglasio je da je opština Sokolac jedna od retkih opština u BiH koja nije zaboravila svoje pretke koji su stradali u periodu 1912-1918. godine.


KONKURS ZA PROJEKTE SRBA IZ REGIONA

          Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju sa dijsporom i Srbima u regionu, raspisuje konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba iz regiona. Konkurs je otvoren do 19. novembra 2014. godine.

             Predmet konkursa je sufinansiranje projekata koji za cilj imaju upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta i unapređenje ekonomske saradnje Republike Srbije i Srba u regionu.

            Ukupna vrednost opredeljenih sredstava za ovaj Konkurs iznosi do 60.000.000 dinara, a organizacije koje se prijavljuju mogu aplicirati samo sa jednim projektom.

                  Detaljne informacije i dokumentaciju u vezi Konkursa možete preuzeti na sledećem linku: KONKURSI

 

                                     http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-projekte-srba-iz-regiona-2/

                              


AMBASADOR REPUBLIKE SRBIJE U BOSNI I HERCEGOVINI POSETIO PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRPSKE 3 NOVEMBRA 2014. GODINE

 

             Ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimir Vukićević posetio je 3. novmbra 2014. godine predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u Banja Luci.
            Tom prilikom predsednik M. Dodik obavestio je ambasadora S. Vukićevića o procesu formiranja vlasti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

             Ističući da je saradnja Republike Srpske i Republike Srbije na zavidnom nivou, predsednik R. Srpske i ambasador R. Srbije saglasni su da još ima prostora da se ta saradnja produbljuje i unapređuje, u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelenim vezama Srbije i Republike Srpske.
             Ambasador R. Srbije i predsednik R. Srpske razmenili su mišljenja i o ostalim aktuelnim temema  u R. Srpskoj i Bosni i Hercegovini.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova