| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 08:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Obala Maka Dizdara 3a
SARAJEVO
BOSNA I HERCEGOVINA

Telefon: +38733 / 260-090, 260-080 Lokacija/Mapa
Faks:     +38733 / 260-080 Konzularna nadležnost
E-mail: srbamba@bih.net.ba Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.sarajevo.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
SAOPŠTENJE PREDSEDNICE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE MAJE GOJKOVIĆ

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković osuđuje uvrede narodne poslanice Srpske radikalne stranke Vjerice Radete, koje je iznela povodom smrti Hatidže Mehmedović, predsednice Udruženja „Majke Srebrenice“.


„Najoštrije osuđujem strašne i nedopustive uvrede narodne poslanice, koje ne priliče nekome ko je poslanik Narodne skupštine Republike Srbije i ugrožavaju dostojanstvo Narodne skupštine. Izneti stavovi su neprihvatljivi i ni na koji način ne odražavaju stavove i vrednosti koje zastupa Narodna skupština Republike Srbije. Narodna skupština Republike Srbije je predstavničko telo civilizovanih i pristojnih ljudi, kakvi i jesu građani Srbije.

U ime Narodne skupštine i u svoje lično ime izjavljujem iskreno saučešće povodom smrti Hatidže Mehmedović.

Narodna skupština nastaviće da razvija saradnju u regionu, zalažući se za veće razumevanje svih koji žive na ovim prostorima, u cilju stabilnosti i mira, koji su nam neophodni da bi se čitav region razvijao. “

 


OBELEŽEN DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

         Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, delegacija Ambasade Republike Srbije u Bosni i Hercegovini, koju je predvodio ambasador Stanimir Vukićević, zajedno sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom, predstavnicima lokalne vlasti i predstavnicima Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih doborovoljaca 1912-1918, godine opštine Sokolac, 11. novembra 2014. godine u 11 časova, položili su vence na  spomen obeležje solunskim doborovoljcima u Sokocu i odalI počast stradalima u Prvom svetskom ratu.
           Nakon polaganja venaca,  ambasador Stanimir Vukićević istakao da je to važan datum za Republiku Srbiju, da  je u Prvom svetskom ratu poginula jedna trećina populacije u Srbiji, a da je na dan 11. novembra zaustavljeno stradanje. Srbija i pored velike golgote koju je preživela stala je rame uz rame sa silama pobednicama i oslobodila se od neprijatelja. Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u Srbiji se proslavlja kao državni praznik, a posvećen je ljudima koji su dali svoje živote i ugradili svoju krv u temelje Srbije, te odbranili čast i dostojanstvo srpkog naroda.


       

            Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, takođe je istakao da je narod ovog kraja dao velike žrtve u Prvom svetskom ratu, i da je opština Sokolac u njihovu čast podigla ovo spomen obeležje, njima 363, koji su otišli da se bore i brane braću u Srbiji. Naglasio je da je opština Sokolac jedna od retkih opština u BiH koja nije zaboravila svoje pretke koji su stradali u periodu 1912-1918. godine.


KONKURS ZA PROJEKTE SRBA IZ REGIONA

          Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju sa dijsporom i Srbima u regionu, raspisuje konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba iz regiona. Konkurs je otvoren do 19. novembra 2014. godine.

             Predmet konkursa je sufinansiranje projekata koji za cilj imaju upotrebu, učenje, čuvanje i negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta i unapređenje ekonomske saradnje Republike Srbije i Srba u regionu.

            Ukupna vrednost opredeljenih sredstava za ovaj Konkurs iznosi do 60.000.000 dinara, a organizacije koje se prijavljuju mogu aplicirati samo sa jednim projektom.

                  Detaljne informacije i dokumentaciju u vezi Konkursa možete preuzeti na sledećem linku: KONKURSI

 

                                     http://www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-projekte-srba-iz-regiona-2/

                              


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova