| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 08:30 – 16:30 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Obala Maka Dizdara 3a
SARAJEVO
BOSNA I HERCEGOVINA

Ambasada 

Telefon: +38733 / 260-080, 260-090

Konzularno odeljenje Ambasade

Telefon: +38733 / 260-088

Lokacija/Mapa
Faks:     +38733 / 221-469 Konzularna nadležnost

E-mail: ambasada.sarajevo@mfa.rs

Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.sarajevo.mfa.gov.rs  

 


 
Video poruka Ministarstva spolјnih poslova Republike Srbije povodom Dana državnosti Republike Srbije


OBAVEŠTENJE KONZULARNOG ODELJENJA AMBASADE REPUBLIKE SRBIJE U SARAJEVU

Dolazak stranaka u Ambasadu Republike Srbije u Sarajevu radi obavljanja konzularnih radnji moguć je samo uz prethodno zakazan termin.


Termin se može zakazati telefonskim putem (+387 33 260 080 i +387 33 260 090).


 
 
Selaković razgovarao sa Željkom Cvijanović

23.07.2021

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Beogradu sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, sa kojom je razgovarao o nizu tema od značaja za specijalne i paralelne veze između Srbije i RS.

Specijalne i paralelne veze između Srbije i RS se, prema rečima ministra Selakovića, razvijaju, i u ovom trenutku su na istorijskom maksimumu, odnosno na najvišem nivou otkad je sporazum zaključen i otkad Srbija i RS zajedno postoje i deluju.

„Sa jedne strane, poštujući teritorijalni integritet BiH, Srbija se trudi da sa svim svojim susedima razvija najbolje moguće političke, ekonomske i svake druge odnose, ali sa druge strane, poštujući i rukovodeći se Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i RS, Srbija ne zaboravlja svoj narod i RS kao entitet ustanovljen i potvrđen Dejtonskim sporazumom“, kazao je Selaković posle sastanka.

Jedna od tema je, kako je dodao, bila i funkcionisanje zajedničke srpske dijaspore i aktivnosti na polju očuvanja srpskog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta.

Selaković je sagovornicu informisao o planovima za otvaranje dopunskih škola srpskog jezika za dijasporu, izrazivši očekivanje da će se u taj program uključiti i nastavnici iz RS.

Na sastanku je, kako je dodao, bilo reči i o zajedničkoj proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra.

„Dogovorili smo se da srpska dijaspora zajednički proslavlja našu trobojku i 15. septembar kao dan kada su Srbi iz svih krajeva združeni probili Solunski front“, kazao je Selaković.

Predsednica Cvijanović je posle sastanka rekla da je važno raditi na jačanju institucionalnih veza Srbije i RS, i da je za građane RS važno da Srbija bude stabilna i jaka.

Prema njenim rečima, današnji dogovor o zajedničkom odnosu prema dijaspori je od velike važnosti za očuvanje nacionalnog identiteta Srba izvan Srbije i RS.

Cvijanović je zahvalila na ekonomskoj pomoći Srbije tokom prethodnih godina, izrazivši očekivanje da će zajednički infrastrukturni projekti nastaviti da se realizuju u interesu građana Srbije i RS.

Sagovornici su se, između ostalog, osvrnuli i na najnoviju o odluku odlazećeg visokog predstavnika u BiH.

„Naš stav je vrlo jasan: nametnute odluke i stavovi, u ovom slučaju nametnuti zakoni, nikome ništa dobro nisu doneli i nisu doveli ni do kakvog prosperiteta. Kao ministar spoljnih poslova države koja se apsolutno zalaže za promociju mira i stabilnosti u regionu, jer bez toga nema prosperiteta, imam i o ovoj nametnutoj odluci baš ovakav stav kakav sam izneo“, rekao je Selaković.

„Želim da verujem da će stabilnost moći da se očuva, ali veliko je pitanje šta će se u budućnosti dešavati“, poručio je šef srpske diplomatije.

Cvijanović je ocenila da je današnja nametnuta odluka visokog predstavnika neadekvatna, neprimerena demokratiji i nazadna, i da može vratiti BiH dve ili tri decenije unazad.

„Neprihvatljivo je da u 21. veku imate nekoga ko je neizabrani stranac i nameće nešto demokratski izabranim institucijama ili pojedincima. Mislim da je ovo početak jedne teške ere… Moja poruka građanima i institucijama u RS je da znamo šta radimo, jačamo RS, jačamo našu svest o sebi, jačamo naše veze sa Srbijom“, izjavila je Cvijanović.

Prema njenim rečima, Valentin Incko je doprineo da BiH postane dodatno neprijateljsko okruženje i da bude dodatno neraspoložena prema svojim građanima.

„Smatram da je ovo korak unazad koji je pokazao svo licemerstvo međunarodne zajednice oličene u visokom predstavniku“, rekla je Cvijanović, dodajući da se danas otišlo mnogo koraka unazad od suštinskog pomirenja u BiH.

„Ambasade reaguju i govore kako je ovo korak ka pomirenju, ja moram da kažem da je ovo veliki raskorak u odnosu na ono što bi trebalo da bude normalno funkcionisanje u jednoj višenacionalnoj zajednici kakva je BiH“, rekla je Cvijanović.


Promene režima ulaska u R.Srbiju

Obaveštavamo da je dana 23.07.o.g, na sednici Vlade R. Srbije usvojen Zaključak o davanju saglasnosti za priznanje potvrde o potpunoj vakcinaciji protiv bolesti Covid-19 (za 12 zemalja), kao i potvrda o preležanoj bolesti na osnovu faktičkog reciprociteta (sa 16 zemalja), koju dostavljamo u prilogu.
1.Napominjemo da će se na osnovu faktičkog reciprociteta prihvatati potvrde o potpunoj vakcinaciji protiv bolesti COVID-19 koje izdaju nadležni organi ili ustanove Arapske Republike Egipat, Gruzije, Kraljevine Maroko, Republike Jermenije, Republike Kipar, Republike Liban, Republike Moldavije, Republike San Marino, Republike Tunis, Republike Hrvatske, Sirijske Arapske Republike i Slovačke Republike i dozvoliti ulazak u Republiku Srbiju licima koja poseduju potvrde koje izdaju navedene države, bez negativnog RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 ili antigen FIA RAPID testa.
Primena navedenog zaključka će otpočeti 24.07.o.g u 00.00 časova, osim za Republiku Jermeniju, Sirijsku Arapsku Republiku i Arapsku Republiku Egipat, za koje ćemo naknadno obavestiti o datumu početka primene reciprociteta.
2. Istovremeno, Vlada R. Srbije je ovim zaključkom, na osnovu faktičkog reciprociteta, priznala i potvrde o preležanoj bolesti (pozitivan REAL TIME PCR test na SARS-CoV-2 ili test za detekciju antigena SARS-CoV-2), od kojih nije prošlo manje od 14 dana, ni više od 6 meseci koje izdaju nadležni organi ili ustanove Velikog Vojvodstva Luksemburga, Kneževine Andore, Kraljevine Španije, Republike Austrije, Republike Bugarske, Republike Grčke, Republike San Marino, Republike Slovenije, Republike Tunis, Republike Turske, Republike Hrvatske, Rumunije, Savezne Republike Nemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Švajcarske Konfederacije i Kraljevine Danske i dozvolila ulazak u Republiku Srbiju licima koja poseduju potvrde o preležanoj bolesti koje izdaju navedene države bez negativnog RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 ili antigen FIA RAPID testa ili prihvaćenog sertifikata o vakcinaciji.

Potvrde o preležanoj bolesti za svih 16 zemalja sa spiska priznavaće se od 24.07.o.g. od 00.00 časova.


Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

Obaveštavamo da je minsitar spoljnih poslova N.Selaković 19.jula o.g. doneo odluke o raspisivanju  konkursa za sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu.

Uvid u raspisane konkurse za sufinansiranje projekata možete izvršiti na sledećim linkovima:


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova