| |     ћирилица | english  
Naslovna
Overa dokumenata

 

Davanje ovlašćenja, overa potpisa i fotokopije

 

Legalizacija javnih isprava za upotrebu u inostranstvu

Ugovorom između SCG i BiH o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima propisano je da javne isprave izdate od nadležnih organa jedne države ugovornice imaju pred organima druge države ugovornice istu dokaznu snagu kao i domaće javne isprave. Javne isprave koje je sastavio ili izdao sud ili drugi nadležni organ jedne države ugovornice i koje su snabdevene potpisom i službenim pečatom nije potrebno dalje overavati radi upotrebe pred organima druge države ugovornice. Isto tako, nije potrebna ni dalja overa privatnih isprava ako je overio sud ili drugi nadležni organ. Notarske isprave, overe i potvrde imaju dokaznu snagu javne isprave o izjavama i činjenicama kojima se u njima svedoči.
Bosna i Hercegovina je, kao i Srbija potpisnica Bečke konvencije o izdavanju izvoda iz matičnih knjiga na višejezičnim obrascima. Izvodi iz matičnih knjiga izdati na međunarodnom obrascu u nekoj od država potpisnica Bečke konvencije, mogu se upotrebiti u drugoj državi potpisnici bez dodatnih overa.
Bosna i Hercegovina je potpinica Haške konvencije o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava iz 1961. godine.
 

Za dodatna obaveštenja, molimo obratite se Konzularnom odeljenju Ambasade.


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Prijava braka sklopljenog u inostranstvu (BiH)
Prijava rođenja deteta
Aplikacija za on line podnošenje zahteva za vizu D
Cenovnik konzularnih usluga
Vize
Konzularna nadležnost
Putne isprave
Ulazak u Srbiju - vize
Carina
Državljanstvo
Statusna pitanja
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Formulari