| |     ћирилица | english  
Naslovna
Putne isprave

I   PASOŠI


Za vreme boravka u inostranstvu, putna isprava služi njenom imaocu za dokazivanje identiteta i kao dokaz o državljanstvu Republike Srbije. Putnu ispravu sme da koristi samo lice na čije ime je izdata.

Molimo da putne isprave za vreme boravka u inostranstvu čuvate.

Ambasada Republike Srbije u Sarajevu prima zahteve za izdavanje biometrijskih pasoša.
 

Informacije o tome šta je potrebno za izdavanje biometrijskog pasoša Republike Srbije možete potražiti OVDE.

 

1) Potrebna dokumentacija:

1.   Dokument R. Srbije kojim se dokazuje identitet podnosioca zahteva. Ukoliko lice ne poseduje nijedan identifikacioni dokument izdat od strane nadležnih organa R. Srbije, prihvatiće se lična karta, odnosno putna isprava Bosne i Hercegovine ili druge države koju priznaje Republika Srbija, a na osnovu kojih se nesporno može utvrditi identitet stranke, a koji su izdati od strane nadležnog organa.
2.  Dokaz o regulisanom boravku u zemlji prijema (lična karta Bosne i Hercegovine ili uverenje o prijavljenom prebivalištu ili boravištu u Bosni i Hercegovini samo za lica za koja je nadležna Koordinaciona uprava MUP Republike Srbije).

2) Rokovi važenja putnih isprava:

1. licima mlađim od 3 godine života pasoš se izdaje sa rokom važenja od 3 godine;
2. licima od 3 do 14 godina života pasoš se izdaje sa rokom važenja od 5 godina.;
3. ostalim kategorijima lica starijim od 14 godina života, pasoš se izdaje sa rokom važenja od 10 godina

3) Rok za izdavanje pasoša

Ukoliko je zahtev za izdavanje pasoša podnet diplomatsko-konzularnim predstavništvu Republike Srbije rok za izdavanje iznosi 60 dana od dana podnošenja zahteva, s tim da je za pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava rok duži. (Koordinaciona uprava izdaje pasoše licima koja imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Kosova i Metohije, kao i licima koja nemaju prebivalište na teritoriji R. Srbije a upisani su u knjige državljana na teritoriji Kosova i Metohije) Za pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava ne važi bezvizni režim.

4)  Druge napomene:

1.      Obavezno je lično prisustvo lica koje podnosi zahtev.
2.     Lica koja su zaključila brak moraju da dostave izvod iz matične knjige rođenih u kojem je evidentirana činjenica zaključenja braka (promena prezimena ukoliko je lice prilikom zaključenja braka promenilo prezime).
3.     Za novorođenu decu zahtev za izdavanje pasoša može  se podneti tek kada se nadležnom organu u R. Srbiji prijavi rođenje deteta i pribavi izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu R.Srbije za novorođeno dete;
4.      Prilikom podnošenja zahteva za izdavanje biometrijskog pasoša za maloletno dete poželjno je da budu prisutna oba roditelja. Ukoliko jedan roditelj nije u mogućnosti da bude prisutan obavezna je njegova pismena saglasnost. Prisustvo deteta je obavezno, bez obzira na starost. Ako drugi roditelj nije dostupan ili odbija da da saglasnost to morate da napomenete prilikom kontaktiranja Ambasade, kako biste dobili informacije o dodatnoj dokumentaciji koju treba da priložite;
5.     Lica koja su izgubila važeći pasoš ili im je isti ukraden u obavezi su da, pre podnošenja zahteva za izdavanje putne isprave, sprovedu postupak oglašavanja pasoša nevažećim.
5) Troškovi izdavanja biometrijskog pasoša:
          
Troškovi izdavanja biometrijskih putnih isprava iznose 66 evra.

II   PUTNI LIST


Državljaninu Republike Srbije koji je u inostranstvu ostao bez putne ispreve Republike Srbije Ambasada Republike Srbije u Sarajevu može izdati putni list, radi povratka u Republiku Srbiju.

U tom slučaju lice će zahtev za izdavanje biometrijske putne isprave podneti u Republici Srbiji policijskoj upravi po mestu prebivališta. Ukoliko je lice posedovalo pasoš na obrascu SRJ i ako ima regulisan boravak u inostranstvu zahtev za izdavanje biometrijske putne isprave se može smatrati hitnim i rešavati u skraćenoj proceduri. U cilju rešavanja zahteva po hitnom postupku, potrebno je obratiti se šefu odseka za upravne poslove u nadležnoj policijskoj upravi, odnosno stanici, a kao dokaz hitnosti priložiti pasoš na obrascu SRJ i dozvolu boravka u inostranstvu u slučaju da ista nije uneta u pasoš.
 

Za dodatna obaveštenja, molimo obratite se Konzularnom odeljenju Ambasade.


Verzija za štampu
Konzularne usluge
Prijava braka sklopljenog u inostranstvu (BiH)
Prijava rođenja deteta
Aplikacija za on line podnošenje zahteva za vizu D
Cenovnik konzularnih usluga
Vize
Konzularna nadležnost
Putne isprave
Ulazak u Srbiju - vize
Carina
Državljanstvo
Statusna pitanja
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Druge konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Formulari