| |     latinica | english  
Насловна
О дијаспори

Република Србија односима са дијаспором и Србима у региону придаје изузетан значај о чему најбоље сведоче Декларација Владе Републике Србије о проглашењу односа између отаџбине и расејања односом од највећег државног и националног интереса (2006. г.), Закон о дијаспори и Србима у региону (2009. г.) и Стратегија очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону (2011. г.).

Министарство спољних послова Републике Србије, преко мреже својих ДКП у свету, свим својим расположивим капацитетима, материјалним и људским ресурсима, и дипломатским инструментима, чини све напоре да изиђе у сусрет потребама својих држављана и исељеника нашег порекла у страним државама и помогне у очувању њиховог националног идентитета, језика, културе и обичаја. Кроз пружање ефикасне и квалитетне конзуларне заштите и услуга, организовање образовања и информисања на матерњем језику, помоћ у оснивању и раду клубова и удружења, њиховом повезивању са пословним и другим субјектима у матици, подстичу их на међусобну сарадњу, интензивирање контаката и односа са матицом и непрекидно раде на унапређењу њихових свеукупних привредних, научних, културних, информативних, спортских и других веза са матицом.

Наша жеља је да српска дијаспора у свету и Срби у региону у ДКП Републике Србије виде "своју кућу", којој треба да се обрате за помоћ и решавање својих проблема у страној држави, добију информације о матици и остваре своје образовне, културне и друге појединачне и групне интересе. Такође, ДКП Републике Србије су адреса на којој могу наћи партнера за разговор о пословној сарадњи са привредним субјектима у Републици Србији, било да је реч о инвестирању, заједничком улагању, трговини, туризму или било ком другом виду обострано корисне привредне сарадње.

Информације на веб страницама Министарства спољних послова и ДКП Републике Србије намењене дијаспори и Србима у региону треба да пруже основне информације, олакшају међусобни контакт и буду подстицај за нашу даљу сарадњу.

Савет за односе са Србима у региону основан је 09.12.2009. у Београду (Закон о дијаспори и Србима у региону, Службени гласник бр.88 од 28.0ктобра 2009., члан 27) са циљем да обезбеди подршку Србима у региону у остваривању њихових права и доноси стратешке смернице и координира рад свих државних органа који учествују у спровођењу политике према Србима у региону. Председник Савета је председник Републике Србије.
Проблем ентитетске подељености и нејединствене евиденције странаца је образложење непостојања званичне евиденције о броју Срба у БиХ. Међутим, процена Aмбасаде Србије у Сарајеву је да их има око 1 400 000.  Српском народу у Босни и Херцеговини Дејтонским споразумом и Уставом Босне и Херцеговине гарантована је равноправност, односно конститутивност, а највећа концентрација српског живља је у Републици Српској.
 

 

 

Више информација о дијаспори можете пронаћи ОВДЕ.


Верзија за штампу
Дијаспора
О дијаспори
Клубови и удружења
Медији
Допунска настава
Српска православна црква
Пројекти за дијаспору
Војни меморијали